czwartek, 13 czerwca 2013

Zupa z soczewicy raz jeszcze (Przepis na zupę z soczewicy)

Na podobną zupę całkiem  niedawno prezentowałam przepis - KLIK. Wersja, którą podaję dziś, jest równie pyszna, jednak jej przygotowanie zajmuje tyle... co pokrojenie cebuli. Serio! :)

PS Pyszna i na ciepło, i na zimno :)



Przepis na zupę z soczewicy

Składniki: 

20 dag czerwonej soczewicy
2 szklanki soku pomidorowego
1 duża cebula
2 szklanki wody
1 łyżka oleju
ulubione przyprawy (bazylia, oregano)

Przygotowanie:

W garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę, podgrzewamy olej, lekko podsmażany na nim drobno posiekaną cebulę. Dodajemy soczewicę i podsmażamy kolejne kilka minut. Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy.

2 komentarze:

  1. super!!!! na wakacjach na bank zrobię:) bo szybko i wydaje się być smacznie też...no i pomidory pozwolą na to, że i MążMiły zje:) pewnie mu nawet nie powiem, że to zupa z ciecierzycy:)

    OdpowiedzUsuń