czwartek, 6 czerwca 2013

Serniczki pachnące Italią (Przepis na serniczki z mascarpone)

Ciągle pada... - aż chce się zanucić słowa popularnej piosenki. Może dlatego ostatnio tak bardzo ciągnie mnie w stronę oliwek, suszonych pomidorów i mascarpone? Produkty te bowiem budzą nieuniknione skojarzenie ze słoneczną Italią, słońcem, ciepłem.

Dzieciom bez wątpienia mascarpone będzie najbardziej smakował zmiksowany z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, w towarzystwie truskawek lub malin. Deser ten raczej nie wygrałaby w kategorii "zdrowy", ale w kategorii "pyszny" miałby już spore szanse.

Ja dziś proponuję wykorzystanie mascarpone w wersji nieco bardziej wykwintnej, lecz jednocześnie prostej.
Dostrzegam tylko jeden minus: trudno poprzestać na jednym takim serniczku, a serek, niestety, zawiera od 50 do 80 proc. tłuszczu. Jednak raz na jakiś czas... a co tam! Smacznego :)



Przepis na serniczki z mascarpone

Składniki (na ok. 9 serniczków)

250 g białego twarogu
250 g mascarpone
2 jajka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2-3 ząbki czosnku
garść suszonych pomidorów
duża garść czarnych oliwek bez pestek
zioła prowansalskie lub bazylia
sól
masło

Przygotowanie:

Oba sery miksujemy z mąką i jajkami. Mieszamy z pokrojonymi pomidorami i oliwkami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy ziołami prowansalskimi lub bazylią, delikatnie solimy.
Masę przekładamy do wysmarowanych masłem forem sufletowych, pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz