niedziela, 30 czerwca 2013

Zupa, która błyskawicznie znika (Przepis na zupę szparagową)

Sezon na szparagi powoli się kończy. Zresztą: nie wiem, jak u Was, ale w moim mieście pojawiło się ich na bazarku bardzo niewiele, za to w zawrotnych cenach. Powstał więc dylemat: co przygotować z tego jednego, jedynego pęczka, jaki do tej pory kupiłam? Padło na zupę, oczywiście w kolorze zielonym. I nie żałuję, bo zniknęła błyskawicznie! :)


Przepis na zupę szparagową

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
1 cukinia
1/2 selera
1/2 pęczka natki pietruszki
1 por
tymianek, kminek
pieprz
bulion

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię i pora również kroimy. Cukinię skrapiamy oliwą i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pora podsmażamy w garnku na niewielkie ilości oliwy. Dodajemy szparagi, cuukinię, zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 minut, na koniec dodajemy przyprawy i natkę. Wszystko dokładnie miksujemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz