O miłości do botwinki mogłabym pisać długo. Trudno powiedzieć, ile razy w tym roku przygotowywałam pyszną zupę botwinkową - na pewno dużą.
Dla tych, którym jeszcze botwinka nie zdążyła się przejeść, mam przepis na przepyszne placuszki. Posypane koperkiem i przyozdobione kleksem śmietany smakują wybornie :)
Przepis na placuszki z botwinką
Składniki:
1 szklanka mleka roślinnego
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 jajo + 1 żółtko
kilka dużych liści botwinki
szczypiorek
1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
1 malutka cebula (niekoniecznie)
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Liście botwinki drobno kroimy. W misce łączymy mleko, jajko, żółtko, dosypujemy mąki. Dodajemy pokrojoną botwinkę, posiekany szczypiorek, cebulę i czosnek, doprawiamy. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Czym bym tu zastąpić jajko? Myślisz, że w tym przypadku zdałaby egzamin mąka z ciecierzycy albo troszkę płatków owsianych?
OdpowiedzUsuńAgata