niedziela, 31 marca 2013

Zupa... a może sos? (Przepis na zupę z soczewicy z pomidorami)

Zupy - do ich jedzenia chyba nie trzeba nikogo namawiać.

Ta prezentowana poniżej to, niestety, jeszcze wersja zimowa, a więc gęsta, sycąca i rozgrzewająca, z czerwoną soczewicą i pomidorami. Jeśli dodamy ciut więcej soczewicy i nieco mniej wody, to zupę można łatwo zamienić w sos do ryżu lub makaronu.

Smacznego!

Przepis na zupę z soczewicy i pomidorów

Składniki:

1szklanka czerwonej soczewicy
4 pomidory
2 marchewki
koncentrat pomidorowy
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki płatków owsianych
1 litr bulionu
1 łyżka miso (niekoniecznie)
sos sojowy - do smaku
czerwona papryka w proszku
oliwa

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz płatki owsiane - lekko podsmażamy i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone pomidory (bez skórek), marchew oraz soczewicę - gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, papryką, solą i pieprzem. Gdy zupa przestygnie, dodajemy łyżkę miso.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz