Ta prezentowana poniżej to, niestety, jeszcze wersja zimowa, a więc gęsta, sycąca i rozgrzewająca, z czerwoną soczewicą i pomidorami. Jeśli dodamy ciut więcej soczewicy i nieco mniej wody, to zupę można łatwo zamienić w sos do ryżu lub makaronu.
Smacznego!
Przepis na zupę z soczewicy i pomidorów
Składniki:
1szklanka czerwonej soczewicy
4 pomidory
2 marchewki
koncentrat pomidorowy
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki płatków owsianych
1 litr bulionu
1 łyżka miso (niekoniecznie)
sos sojowy - do smaku
czerwona papryka w proszku
oliwa
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz płatki owsiane - lekko podsmażamy i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone pomidory (bez skórek), marchew oraz soczewicę - gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, papryką, solą i pieprzem. Gdy zupa przestygnie, dodajemy łyżkę miso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz