poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciągle pada... (Przepis na warzywa zapiekane z fetą)

Pozostając nieco w klimacie poprzedniego wpisu, dziś chciałam przedstawić przepis na prościutkie danie, którego smak i zapach również przywołuje na myśl cieplejsze miejsca. Takie, gdzie od tygodnia nie pada codziennie :)

Nie jest to klasyczna zapiekanka, nie zawiera bowiem makaronu, ryżu czy ziemniaków. Nie zmienia to jednak faktu, że jest pyszna i naprawdę sycąca, a przy tym zdrowa. 

Dajcie znać, czy smakowała Waszym dzieciom - dla niektórych bowiem zjedzenie samych warzyw na obiad to prawdziwe wyzwanie :)




Przepis na warzywa zapiekane z serem feta

1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
200 g sera feta (ewentualnie można zastąpić mozzarellą)
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
garść oliwek
bazylia
sól

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i kroimy w cienkie paski (4-5 cm), dodajemy pokrojone na połówki oliwki, rozgnieciony czosnek, bazylię, odrobinę soli. Całość skrapiamy oliwą i mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy 10 minut. Po tym czasie układamy na warzywach ser feta i pieczemy kolejne 10 minut.




1 komentarz:

  1. haha, nie jestem już dzieckiem, ale mogę od razu potwierdzić, że na pewno będzie mi smakowało. Uwielbiam warzywa pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń