Sezon na truskawki powoli się kończy. Dlatego też w tym tygodniu jem je kilka razy dziennie - ze świadomością, że to już końcówka i znowu trzeba będzie czekać na nie cały rok.
Przygotowując śniadanie najczęściej korzystam z przepisu poniżej. I zastanawiam się, czy wersja z jagodami będzie równie pyszna :)
Przepis na leguminę z kaszy jaglanej z truskawkami
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 kg truskawek
szczypta imbiru lub cynamonu
2 szklanki wrzątku
miód - do dosłodzenia (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Do wrzącej wody dodajemy kaszę jaglana i wiórki kokosowe. Gotujemy pod przykryciem do wyparowania wody. Dodajemy mleko, przyprawy i truskawki. Wszystko dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dosładzamy miodem.
Musze powiedzieć, że naprawdę bardzo fajny pomysł na śniadanie :). W sumie sezon truskawkowy już prawie za nami, ale wiele osób mrozi letnie owoce więc idealnie na takie pyszności :)
OdpowiedzUsuń