piątek, 31 maja 2013

Jaglanka kolejny raz! (Legumina z kaszy jaglanej ze śliwkami i morelami)

O kaszy jaglanej pisałam wielokrotnie: o jej właściwościach i o tym, że można z niej przygotować właściwie wszystko. Jem ją kilka razy w tygodniu, to taka podstawa na śniadanie, do której warto przyzwyczajać także dzieci.

Dziś kolejny pomysł na podanie jaglanki, tym razem w towarzystwie suszonych owoców. Z podanych proporcji powstaną 3-4 porcje.


Przepis na leguminę z kaszy jaglanej ze śliwkami i morelami

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki ryżu
4 szklanki wrzątku
1 łyżeczka masła
1 garść suszonych śliwek
1 garść suszonych moreli
szczypta imbiru
miód, syrop z agawy, brązowy cukier - do wyboru, do dosłodzenia

Przygotowanie:

Do zagotowanej wody dodajemy masło, wsypujemy kaszę i ryż, a także morele, suszone śliwki oraz imbir. Gotujemy pod przykryciem, następnie miksujemy na gładką masę.

Ja swoją leguminę posypałam ziarnami słonecznika, lecz świetnie smakuje również z podprażonymi płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz