wtorek, 28 maja 2013

Sezon na rabarbar (Przepis na kruchy placek z rabarbarem i kruszonką)

Rabarbar! Lubicie? Ja uwielbiam! Nie wiem, czy przypadkiem moja miłość do rabarbaru nie wynika z faktu, że na dobrą sprawę dostępny jest on tylko przez dwa miesiące w roku: maju i czerwcu.

Z dzieciństwa pamiętam smak ciasta drożdżowego z rabarbarem (z powodzeniem można je przygotować według tego przepisu - KLIK), w ubiegłym roku na stole królowało ciasto jogurtowe KLIK. Rok 2013 będzie natomiast należał do kruchego ciasta z kruszonką - przepis był ponoć stosowany już w kuchni staropolskiej!



Przepis na kruchy placek z rabarbarem

Składniki:

125 g masła
2 łyżeczki cukry waniliowego z prawdziwą wanilią
1 szklanka mleka
2,5 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru pudru
2 duże jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia BIO
tłuszcz do wysmarowania blachy
rabarbar - wedle uznania

Przygotowanie:

Mleko, masło, cukier puder i cukier waniliowy zagotowujemy na niewielkim ogniu. W misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wlewamy wrzące mleko, wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie gładka masa. Kiedy nieco przestygnie, dodajemy po jednym jajku, nie przestając ucierać. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, układamy rabarbar, posypujemy kruszonką*.
Ciasto pieczemy 50-55 minut w temperaturze 160 stopni.

* Aby przygotować kruszonkę, zagniatamy 100 g masła, 100 g mąki i 80 g cukru, po czym na ok. 15 minut wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz