piątek, 31 maja 2013

Karobowo - bananowa rozkosz (Przepis na ciasto bananowe z karobem)

Takie ciasta uwielbiam i mogę je jeść bez końca. Lekkie, ale wilgotne, o intrygującym smaku, ale też przygotowuje się je błyskawicznie, słodkie, ale nie za słodkie. A przewagę nad ciastami kupionymi w cukierni to ciasto ma taką, że dokładnie wiem, co się w nim znajduje i gdzie tylko się dało, niezdrowe składniki zamieniłam na ich bardziej przyjazny zdrowiu i sylwetce odpowiednik.

Smacznego!



Przepis na ciasto bananowe z karobem

Składniki:

150 g mąki pszennej
150 g mąki pełnoziarnistej
150 g masła
250 g drobnego brązowego cukru
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
3-4 łyżki karobu
1 łyżeczka soli
4 dojrzałe banany

Przygotowanie:

Masło i cukier ucieramy na gładką masę, dodajemy jajka, mieszamy. W misce łączymy wszystkie suche składniki, powoli dodajemy je do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest gładkie, dodajemy rozgniecione widelcem banany. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy, pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz