Są takie potrawy, którymi można zajadać się niezależnie od pory dnia. Prezentowane placuszki właśnie do takich należą. Przepis dostałam od koleżanki, która w taki właśnie sposób przemyca warzywa swojej pięcioletniej córce. Może więc warto spróbować :)?
Przepis na placuszki z twarogiem, marchwią i cukinią
W dużej misce na gładką masę ubijamy 3 jajka. Dodajemy kostkę twarogu półtłustego, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie do masy dodajemy starte na grubych oczkach dwie marchwie oraz połowę cukinii (wcześniej należy ją dobrze odsączyć). Masę doprawiamy solą i pieprzem, można też dodać dwie - trzy łyżeczki siemienia lnianego. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy mąkę pełnoziarnistą.
Placuszki pieczemy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Że tak powiem, fajny przepis.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie nietypowe połączenie twarogu z warzywami, ale potrafię sobie wyobrazić, że są smaczne.
I niech tak pozostanie.
Wysoko proteinowe, pyszne I zdrowe. Zaserwowalam je z gulaszem wolowym dla mojego bodybuilder-a, byl zachwycony.
OdpowiedzUsuńWysoko proteinowe, pyszne I zdrowe. Zaserwowalam je z gulaszem wolowym dla mojego bodybuilder-a, byl zachwycony.
OdpowiedzUsuń