piątek, 31 maja 2013

Śniadanie, obiad i... kolację podano! (Przepis na placuszki z twarogiem, marchwią i cukinią)

Są takie potrawy, którymi można zajadać się niezależnie od pory dnia. Prezentowane placuszki właśnie do takich należą. Przepis dostałam od koleżanki, która w taki właśnie sposób przemyca warzywa swojej pięcioletniej córce. Może więc warto spróbować :)?



Przepis na placuszki z twarogiem, marchwią i cukinią

W dużej misce na gładką masę ubijamy 3 jajka. Dodajemy kostkę twarogu półtłustego, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie do masy dodajemy starte na grubych oczkach dwie marchwie oraz połowę cukinii (wcześniej należy ją dobrze odsączyć). Masę doprawiamy solą i pieprzem, można też dodać dwie - trzy łyżeczki siemienia lnianego. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy mąkę pełnoziarnistą.

Placuszki pieczemy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. 

3 komentarze:

  1. Że tak powiem, fajny przepis.
    Jak dla mnie nietypowe połączenie twarogu z warzywami, ale potrafię sobie wyobrazić, że są smaczne.
    I niech tak pozostanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wysoko proteinowe, pyszne I zdrowe. Zaserwowalam je z gulaszem wolowym dla mojego bodybuilder-a, byl zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wysoko proteinowe, pyszne I zdrowe. Zaserwowalam je z gulaszem wolowym dla mojego bodybuilder-a, byl zachwycony.

    OdpowiedzUsuń