wtorek, 28 maja 2013

Sałatka w wersji "easy" (Przepis na sałatkę z tuńczykiem)

Szybkie dania to coś, co zapracowane mamy lubią najbardziej. Do tej sałatki potrzebne są w zasadzie tylko trzy składniki: ryż, tuńczyk i zielony ogórek. Sól i pieprz. Ewentualnie jogurt naturalny i czosnek, acz niekoniecznie.

I w zasadzie tyle. A smakuje wybornie, przez kilka lat jedzenia raz w miesiącu nie zdążyła mi się znudzić! :)



Przepis na sałatkę z tuńczykiem

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 duży zielony ogórek
1 torebka brązowego ryżu
sól, pieprz

Sos:
kubeczek naturalnego jogurtu
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tuńczyka odcedzamy. Łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy.

Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem i majonezem, dodajemy szczyptę soli.

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Ogórka obierasz ze skórki czy jedynie dokładnie myjesz i kroisz w kostkę?
    Przepis znakomity. Już czuję ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już to doprecyzowałam: ja zawsze obieram ze skórki i dopiero wtedy kroję.

    OdpowiedzUsuń