Szybkie dania to coś, co zapracowane mamy lubią najbardziej. Do tej sałatki potrzebne są w zasadzie tylko trzy składniki: ryż, tuńczyk i zielony ogórek. Sól i pieprz. Ewentualnie jogurt naturalny i czosnek, acz niekoniecznie.
I w zasadzie tyle. A smakuje wybornie, przez kilka lat jedzenia raz w miesiącu nie zdążyła mi się znudzić! :)
Przepis na sałatkę z tuńczykiem
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 duży zielony ogórek
1 torebka brązowego ryżu
sól, pieprz
Sos:
kubeczek naturalnego jogurtu
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tuńczyka odcedzamy. Łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy.
Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem i majonezem, dodajemy szczyptę soli.
Smacznego! :)
Ogórka obierasz ze skórki czy jedynie dokładnie myjesz i kroisz w kostkę?
OdpowiedzUsuńPrzepis znakomity. Już czuję ten smak :)
Już to doprecyzowałam: ja zawsze obieram ze skórki i dopiero wtedy kroję.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńcudo prostoty, to lubię : )
OdpowiedzUsuń