Kaszkę kukurydzianą można wprowadzić już do diety dziecka, które ukończyło czwarty miesiąc, dodatkowo to niezastąpiony produkt w diecie bezglutenowej.
Ja najczęściej przygotowuję ją w wersji takiej, jak widać poniżej: z warzywami i oliwkami. Najlepiej smakuje rano, jednak czasem, gdy zrobię jej więcej, świetnie sprawdza się w roli lekkostrawnego obiadu.
Przepis na kaszkę kukurydzianą z oliwkami
Składniki:
1 filiżanka kaszki kukurydzianej
4 filiżanki wody
1 cebula
czarne oliwki
kawałek selera
1 marchew
sos sojowy
oregano
dwie łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka sklarowanego masła
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i wsypujemy kaszkę, gotujemy ok. 30 minut, często mieszając. Na oleju podsmażamy pokrojone cebulę, seler i marchew, dolewamy nieco wody. Skrapiamy sosem sojowym i smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i oregano, mieszamy z kaszką kukurydzianą. Na wierzchu układamy oliwki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz