sobota, 27 kwietnia 2013

Dla niejadka (Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym)

Makaron, sos pomidorowy i mięso mielone - jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa, do którego dość często wracam. Powód jest prosty: przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, potrawa jest sycąca, a przy tym zdrowa. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i w czasie wieczornego spotkania z przyjaciółmi.

A co najważniejsze: makaron wcinają nawet niejadki. Sprawdzone! :)


Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym 

Składniki:

300 g makaronu razowego
300 g zmielonego mięsa z indyka
1 cebula
3 ząbki czosnku
400 ml przecieru pomidorowego lub passaty - można zastąpić świeżymi, obranymi ze skórki pomidorami
przyprawy: tymianek, oregano

Sos beszamelowy:

niecałe dwie łyżki sklarowanego masła
25 g mąki razowej
400 ml mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ser - niekoniecznie

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i smażymy na łyżce oliwy, aż cebula się zeszkli. Dokładamy mięso, smażymy, dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy do smaku. 
W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy powoli mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Powoli dolewamy mleko, doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 3 łyżki sosu beszamelowego, układamy warstwę z połowy makaronu, przykrywamy połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Kładziemy pozostały makaron, polewamy sosami. Układamy ser. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz