wtorek, 30 kwietnia 2013

Naleśnik czy zapiekanka? (Przepis na naleśniki zapiekane z pieczarkami i szpinakiem)

Naleśniki - lubicie? Chyba nie ma dziecka, które nie lubiłoby naleśników z dżemem, czasem jednak warto urozmaicić tą najprostszą opcję i zadbać o nieco bardziej wyrafinowane, chociaż nadal proste, nadzienie.

No i jest to opcja dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować, co wolą na obiad: zapiekankę czy naleśniki :)

Przepis na naleśniki zapiekane z pieczarkami i szpinakiem

Składniki:
200 ml mleka
100 ml wody
2 jaja
30 g roztopionego masła sklarowanego
160 g mąki
sól

ok. 500 g liści szpinaku
250 g pieczarek
60 g startego żółtego sera
50 g uprażonych orzechów włoskich
2 łyżki masła
kulka mozzarelli

100 ml śmietanki 30%
250 ml jogurtu naturalnego
pieprz, sól




Przygotowanie:

Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe, smażymy je na teflonowej patelni, ok. minuty po każdej stronie.

Szpinak przysmażamy na maśle, gdy się skurczy, przekładamy go na sitko i odciskamy wodę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni, na której smażyliśmy szpinak rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i podsmażamy pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy orzechy, sól i pieprz. 

Do pieczarek dodajemy szpinak, mieszamy. Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy plastry mozzarelli, polewamy sosem z jogurtu i śmietany.

Pieczemy ok. 7 minut w temperaturze 220 stopni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz