Naleśniki - lubicie? Chyba nie ma dziecka, które nie lubiłoby naleśników z dżemem, czasem jednak warto urozmaicić tą najprostszą opcję i zadbać o nieco bardziej wyrafinowane, chociaż nadal proste, nadzienie.
No i jest to opcja dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować, co wolą na obiad: zapiekankę czy naleśniki :)
Przepis na naleśniki zapiekane z pieczarkami i szpinakiem
Składniki:
200 ml mleka
100 ml wody
2 jaja
30 g roztopionego masła sklarowanego
160 g mąki
sól
ok. 500 g liści szpinaku
250 g pieczarek
60 g startego żółtego sera
50 g uprażonych orzechów włoskich
2 łyżki masła
kulka mozzarelli
100 ml śmietanki 30%
250 ml jogurtu naturalnego
pieprz, sól
Przygotowanie:
Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe, smażymy je na teflonowej patelni, ok. minuty po każdej stronie.
Szpinak przysmażamy na maśle, gdy się skurczy, przekładamy go na sitko i odciskamy wodę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni, na której smażyliśmy szpinak rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i podsmażamy pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy orzechy, sól i pieprz.
Do pieczarek dodajemy szpinak, mieszamy. Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy plastry mozzarelli, polewamy sosem z jogurtu i śmietany.
Pieczemy ok. 7 minut w temperaturze 220 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz