sobota, 27 kwietnia 2013

Awokado w roli głównej (Przepis na pastę z awokado)

Opowiedz mi o smaku chleba razowego z pastą awokado - kto wie, z jakiego to utworu?

Prośba ta wydaje się jednak całkiem zasadna, bowiem pasta z awokado może smakować rozmaicie. Samo awokado ma dość neutralny smak i wszystko zależy od tego, z czym je połączymy. 

Awokado warto jeść, ponieważ zawiera witamy z grupy B, witaminy C, K, E oraz kwas foliowy, ponadto jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Pastą, którą dziś przygotowałam, można posmarować chleb, lecz także tortillę czy naleśniki.



Przepis na pastę z awokado

Składniki:

1 awokado
1 średni pomidor
garść pestek ze słonecznika
1/4 żółtej papryki
2 ząbki czosnku (można mniej, można więcej, wedle uznania)
sok z połówki limonki
sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Awokado, pomidora, paprykę i czosnek drobno kroimy i mieszamy razem. Dodajemy pestki ze słonecznika i miksujemy na gładką masę. Doprawimy sokiem z limonki, solą oraz pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz