Przyznaję, że ciasto to piekłam w okolicach listopada, ot tak, na poprawę humoru.
Długo zastanawiałam się, czy powinnam przepis na na nie opublikować na blogu, który przecież namawia do tego, aby wraz z dzieckiem jeść zdrowo. Z drugiej jednak strony... Do wypieku użyłam ciemnej czekolady (ponad 70% kakao), karobu, mąki orkiszowej i śliwkowych powideł domowej roboty. Mam więc nadzieję, że to namawianie do złego pozostanie mi wybaczone... ciasto jest bowiem przepyszne! I z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych czekoladoholików.
Poza tym nie trzeba zjeść całego od razu: zawinięte w folię aluminiową jest świeże przez kilka dni.
Przepis na brownie z karobem i powidłami
30 g kakao
100 g ciemnej czekolady (70% kakao)
4 łyżki karobu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
3 łyżki masła
4 łyżki brązowego cukru BIO
4 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Masło i czekoladę roztapiamy, dodajemy kakao i dobrze mieszamy, aż w masie nie będzie grudek, studzimy.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i karob, jajka ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i powidła. Mieszamy, dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami.
Masę przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem, pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz