niedziela, 24 lutego 2013

Zdrowe śniadanie w pięć minut (Przepis na płatki jęczmienne z daktylami i karobem)

Dziś przepis dla tych mam, które twierdzą, że rano nie mają czasu na przygotowanie zdrowego śniadania dla swojego dziecka. Płatki jęczmienne gotuje się ok. 4 minuty, dodanie daktyli, posłodzenie miodem lub syropem z agawy oraz zmiksowanie to kolejna minuta. Śmiem twierdzić, że przygotowanie kanapek z serem lub zagotowanie mleka do czekoladowych kuleczek zajmuje tyle samo czasu :)

Przepis na płatki jęczmienne z daktylami i karobem

Składniki:

1 filiżanek płatów jęczmiennych 
kilka daktyli
1 plaska łyżka karobu
syrop z agawy lub miód
mleko sojowe, owsiane lub woda

Przygotowanie:

Płatki jęczmienne gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy są miękkie, dodajemy drobno pokrojone daktyle oraz łyżkę karobu. Dosładzamy miodem lub syropem z agawy... i już! :)

Uwaga! Jeśli wszystkie składniki zmiksujemy blenderem, uzyskamy bardzo smaczny krem do smarowania pieczywa. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz