Ciasteczka owsiane przez długi czas kupowałam w sklepie - jako bardziej zdrową alternatywę dla innych słodyczy, które, nie ma co ukrywać, uwielbiam. I pewnie kupowałabym je nadal... gdybym nie przekonała się, jak łatwo można je upiec samodzielnie!
Poza tym uważam, że pieczenie prostych ciasteczek to najlepszy pretekst, aby zaprosić dziecko do kuchni. Wymieszać składniki czy ulepić kulki z ciasta może już trzylatek - a ile przy tym radości! :)
Prosty przepis na ciasteczka owsiane
Składniki:
ok. 200 g płatków owsianych górskich
ok. 150 ml mleka (np. owsianego)
30 g rodzynek (żurawiny, drobno pokrojonych moreli - do wyboru)
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka masła klarowanego
szczypta sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Płatki owsiane rozdrabniamy blenderem, łączymy z sodą i rodzynkami. Mleko i masło podgrzewamy w rondelku - do czasu, aż masło się roztopi, dodajemy do płatków razem z syropem z agawy.
Z ciasta formujemy kuleczki, które rozpłaszczamy na dłoni lub stolnicy. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz