czwartek, 28 lutego 2013

Słonecznik... kolejny raz (Przepis na pastę ze słonecznika)

Jednym z moich ulubionych dodatków od lat pozostaje słonecznik, który podjadam sam, dodaję do zup, sałatek, kotlecików... no i robię z niego pastę do chleba - w tej chwili zdecydowanie moją ulubioną!

Warto pamiętać, że słonecznik jest bogatym źródłem witaminy E, A, D i B6, zawiera także wapń, potas i żelazo - dzięki temu ostatniemu zapobiega anemiom, zaś dzięki zawartości cynku ma właściwości oczyszczające i wysuszające. 

No i oczywiście walory smakowe: znam osoby wprost uzależnione od chrupania ziarenek słonecznika! Warto, aby ten nawyk przejęły także nasze pociechy :)


Przepis na pastę ze słonecznika

Składniki:
3/4 szklanki słonecznika
2 łyżki płatków owsianych
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lnianego
pieprz ziołowy
sól

Przygotowanie:

Słonecznik i płatki owsiane zalewamy 1,5 szklanki wody, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, studzimy. 

Ziarna słonecznika i płatki łączymy z posiekanym czosnkiem i olejem, doprawimy, miksujemy na gładką masę blenderem. Opcjonalnie można dodać garść zielonej pietruszki - z nią pasta również smakuje bardzo dobrze.


1 komentarz: