Tęsknię za wiosną. Za truskawkami i świeżymi warzywami. Za zieloną trawą, młodymi listkami i całą tą "zielonością", którą kojarzy mi się właśnie z tą porą roku.
Całe szczęście, że to już niedługo. Ciepłe kurtki powędrują do szafy, będzie można wystawiać twarz do słońca i pójść na długi spacer... I właśnie o tym myślałam, pałaszując tą zupę, w kolorze jak najbardziej wiosennym :)
Przepis na zupę porowo - pietruszkową z kaszą quinoa
Składniki:
2 duże pory (biała część)
1 pęczek pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
filiżanka kaszy quinoa
olej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Quinoa gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną oliwę rzucamy cebulę, pokrojonego w talarki pora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażone warzywa wrzucamy do ok. litra wrzątku, gotujemy ok. 20 minut. Studzimy, dodajemy pokrojoną pietruszkę i miksujemy. Do zupy dodajemy ugotowaną kaszę quinoa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz