Dziś kolejny przepis dla zapracowanych mam, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni.
Pasta z pieczarek i orzechów, zrobiona w większej ilości, może mieć różnorakie zastosowania, a co najlepsze: jej przygotowanie zajmuje chwilę i nie potrzebujemy wielu składników. Najłatwiej jest oczywiście posmarować nią pieczywo. Może również posłużyć jako farsz do naleśników, krokietów czy pierogów, nadzienie do drobiowych kotlecików czy "baza" do zupy pieczarkowej. Przechowywana w lodówce, zachowuje świeżość przez ok. 2-3 dni.
Przepis na pastę z pieczarek i orzechów włoskich
Składniki:
ok. 500 dag pieczarek
duża garść orzechów włoskich
1-2 ząbki czosnku
oliwa
sok z cytryny
sól, pieprz
ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Obrane pieczarki należy zatrzeć na tarce, na grubych oczkach i wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać drobno pokrojony czosnek. Smażymy do odparowania wody. Orzechy rozdrabniamy, lekko podprażamy na patelni, dodajemy do pieczarek. Doprawimy solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz ulubionymi przyprawami (np. majrenakiem). Składniki pasty można zmiksować blenderem lub zmieszać ze sobą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz