sobota, 16 lutego 2013

Łatwiej się nie da (Pasta pieczarkowo - orzechowa)

Dziś kolejny przepis dla zapracowanych mam, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni.

Pasta z pieczarek i orzechów, zrobiona w większej ilości, może mieć różnorakie zastosowania, a co najlepsze: jej przygotowanie zajmuje chwilę i nie potrzebujemy wielu składników. Najłatwiej jest oczywiście posmarować nią pieczywo. Może również posłużyć jako farsz do naleśników, krokietów czy pierogów, nadzienie do drobiowych kotlecików czy "baza" do zupy pieczarkowej. Przechowywana w lodówce, zachowuje świeżość przez ok. 2-3 dni.




Przepis na pastę z pieczarek i orzechów włoskich

Składniki:

ok. 500 dag pieczarek
duża garść orzechów włoskich
1-2 ząbki czosnku
oliwa
sok z cytryny
sól, pieprz
ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Obrane pieczarki należy zatrzeć na tarce, na grubych oczkach i wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać drobno pokrojony czosnek. Smażymy do odparowania wody. Orzechy rozdrabniamy, lekko podprażamy na patelni, dodajemy do pieczarek. Doprawimy solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz ulubionymi przyprawami (np. majrenakiem). Składniki pasty można zmiksować blenderem lub zmieszać ze sobą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz