Dynię odkrywam każdego roku na nowo.
Był czas, kiedy zajadałam się zupą z dyni, rok temu piekłam ciasta, teraz zaś proponuję dynię w wersji korzennej: jako dodatek do naleśników (przepis TUTAJ) lub w zalewie.
Przetworów na zimę nie robię zbyt często, wolę korzystać z tego, co oferuje dana pora roku i raczej nie zdarza mi się tęsknić za truskawkami w środku zimy. Marynowana dynia z dodatkiem korzennych przypraw jest jednak wyjątkiem: jej smak kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, prezentami, choinką i właśnie z myślą o świątecznej atmosferze przygotowywałam ją tym razem.
Fakt, przygotowanie kilku słoiczków jest nieco pracochłonne, ale zapewniam, że dla tego smaku warto!
Przepis na dynię marynowaną
Składniki:
ok. 1 kg pokrojonej w kostkę dyni, bez skóry i pestek
250 ml wody
200 ml octu
250 g cukru trzcinowego
1/2 cytryny
10 goździków
1 łyżeczka cynamonu
10 sztuk anyżku gwiazdkowego
ok. 2 cm kawałek imbiru
Przygotowanie:
Pokrojoną dynię przekładamy do miski, zalewamy octem i woda, odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Imbir kroimy w cienkie słupki, cytrynę obieramy ze skórki. Odcedzamy dynię z zalewy. Zalewę gotujemy ze wszystkimi przyprawami i sokiem z cytryny, do wrzącej dodajemy dynie i gotujemy, aż się zeszkli. Przekładamy dynię do wyparzonych słoików, zalewamy płynem. Do słoików wkładamy także przyprawy. Zakręcone, ustawiamy do góry dnem.
Świetnie prowadzisz Bloga!
OdpowiedzUsuńMasz bardzo interesujące posty :-)
Fajnie, że udało mi się na Ciebie trafić, będę miał co przeglądać w wolnych chwilach.
Mam nadzieje, że ta ciężka praca włożona w prowadzenie Bloga będzie kontynuowana, bo według mnie masz ogromne szanse, aby stać się bardzo popularnym Blogerem.
Jeśli masz czas i chęci zapraszam również i do mnie.
Może treści prezentowane w moim Blogu nie są tak chwytne i powszechnie interesujące, jak Twoje jednakże może znajdziesz tu coś dla siebie.
Bardzo zależy mi na obserwatorach i komentarzach, więc jeśli możesz mi pomóc w tej kwestii na zasadzie wzajemnej wymiany byłbym Ci niesamowicie wdzieczny.
Banners Broker