środa, 31 października 2012

Straszne święto... od kuchni (Przepis na upiorne ciasteczka)

Dorośli mogą je lubić lub nie, mogą na nie narzekać i mieć dosyć, że nagle zaczyna się roić od dyń i upiornych gadżetów. Jedno jest pewne: dzieciaki uwielbiają Halloween, duchy, wampiry i inne potworności. I dlatego warto do tego święta podejść z przymrużeniem oka i potraktować je jako pretekst do wspólnej zabawy, np. w kuchni.

U mnie w domu upiorne ciasteczka nazywa się Paluchami Wiedźmy. Przygotowuję je z kruchego ciasta, cała frajda zaś polega na uformowaniu go na kształt palca, ponacinaniu plastikowym nożykiem i przyklejeniu migdałowych paznokci. Pozwólcie to zrobić dzieciom - będą zachwycone! :)

A zatem... upiornego Halloween! :)

Przepis na upiorne ciasteczka (Paluchy Wiedźmy)

Składniki na kruche ciasto:

200 g masła (kostka)
2 szklanki mąki orkiszowej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru pudru
płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

Dorosły: łączy wszystkie składniki, wyrabia, aż powstanie gładkie ciasto, odstawia na godzinę do lodówki.

Dziecko: lepi z ciasta "palce", nacina je nożykiem w połowie długości, przykleja migdałowe paznokcie.

Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (ok. 30 minut) w temperaturze 180 stopni.




3 komentarze:

  1. Kocham te paluchy, wyglądają cudownie. Swego czasu robiłam naprawdę sporo fajnych dań na Halloween. W tym roku nie mam po co robić przyjęcia, a dla siebie mi się nie chce, więc... No cóż :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jesteśmy Polakami i szanujmy naszą tradycję, a nie wymyślajmy jakieś okropieństwa na cudze Halloween. Mamy swoje święta i tym powinniśmy się szczycić, ale młodzież zrobi wszystko aby zaistnieć gdzie się da.

    OdpowiedzUsuń