Po czym poznać, że nadeszła jesień? Jednym z jej symptomów jest pojawienie się w sklepach i na bazarkach dyni - królowej jesiennych warzyw.
Dynia w kuchni daje szerokie pole do popisu: można z niej przygotować pyszną zupę, zarówno w wersji słodkiej, jak i ostrej, może być składnikiem kotlecików, gulaszy, kopytek czy ciast. Jest przy tym zdrowa i niskokaloryczna: jej miąższ zawiera żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B, beta karoten i ma tylko 20 kcal w 100 gramach.
Jak "przemycić" dziecku dynię? Wykorzystajmy ją jako składnik nadzienia do naleśników - nie znam dziecka, które potrafiłoby się im oprzeć.
Przepis na naleśniki razowe z dynią i twarogiem
Ciasto:
100 g mąki pełnoziarnistej
250 ml sojowego lub z amarantusa
2 jajka
szczypta soli
olej roślinny do smażenia
Farsz dyniowo - serowy
ok. 2 szklanek miąższu dyni
100 - 150 g chudego twarogu
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
ok. 1/2 startej skórki pomarańczowej
szczypta cynamonu
brązowy cukier do smaku
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy składniki na ciasto, odstawiamy. Pokrojoną dynię gotujemy na parze ok. 30 minut, wraz z imbirem, skórką pomarańczy i cynamonem dodajemy do twarożku. Dodatkowo można dosypać brązowy cukier. Składniki miksujemy blenderem na gładką masę.
Smażymy naleśniki i smarujemy masą dyniowo - twarogową.
Smacznego!
Przepis jest nieco zmodyfikowaną wersją przepisu ze strony www.kwestiasmaku.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz