wtorek, 11 września 2012

Jesień w kuchni (Przepis na pełnoziarniste naleśniki z dynią)

Po czym poznać, że nadeszła jesień? Jednym z jej symptomów jest pojawienie się w sklepach i na bazarkach dyni - królowej jesiennych warzyw. 

Dynia w kuchni daje szerokie pole do popisu: można z niej przygotować pyszną zupę, zarówno w wersji słodkiej, jak i ostrej, może być składnikiem kotlecików, gulaszy, kopytek czy ciast. Jest przy tym zdrowa i niskokaloryczna: jej miąższ zawiera żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B, beta karoten i ma tylko 20 kcal w 100 gramach. 

Jak "przemycić" dziecku dynię? Wykorzystajmy ją jako składnik nadzienia do naleśników - nie znam dziecka, które potrafiłoby się im oprzeć.



Przepis na naleśniki razowe z dynią i twarogiem

Ciasto:

100 g mąki pełnoziarnistej
250 ml sojowego lub z amarantusa
2 jajka
szczypta soli
olej roślinny do smażenia

Farsz dyniowo - serowy

ok. 2 szklanek miąższu dyni
100 - 150 g chudego twarogu
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
ok. 1/2 startej skórki pomarańczowej
szczypta cynamonu
brązowy cukier do smaku

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy składniki na ciasto, odstawiamy. Pokrojoną dynię gotujemy na parze ok. 30 minut, wraz z imbirem, skórką pomarańczy i cynamonem dodajemy do twarożku. Dodatkowo można dosypać brązowy cukier. Składniki miksujemy blenderem na gładką masę. 
Smażymy naleśniki i smarujemy masą dyniowo - twarogową.

Smacznego!


Przepis jest nieco zmodyfikowaną wersją przepisu ze strony www.kwestiasmaku.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz