czwartek, 11 października 2012

Szybciej się nie da! (Makaron razowy z czerwonym sosem)

Są takie dni, kiedy nie chce nam się gotować lub nie mamy na to czasu.
Najłatwiej wtedy skorzystać z gotowego dania z torebki... tylko po co, skoro przygotowanie zdrowego i smacznego obiadu zajmuje niewiele więcej czasu?

Makaron z sosem pomidorowo - paprykowo - marchwiowym jest daniem, które wykonuje się błyskawiczne. Jedyne, co tak naprawdę trzeba zrobić, to zetrzeć marchewkę. Cała reszta zaś robi się po prostu sama. Kolejnym plusem jest to, że gdyby nie fakt, iż trzeba ugotować makaron, byłoby to danie jednogarnkowe - więc odpada problem zmywania. 

Danie szczególnie polecam jesienią, kiedy za oknem robi się szaro i smutno. Kolorowe połączenie papryki, pomidorów i marchewki to potężna dawka energii na pochmurny dzień!



Przepis na makaron razowy z czerwonym sosem

Składniki:
1 puszka pomidorów
2-3 ząbki czosnku
2-3 marchewki
1 papryka
1 cebula
dowolny makaron razowy
sól, pieprz
bazylia, oregano - do wyboru

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę i lekko podsmażamy na na oliwie. Dodajemy pomidory, startą marchewkę i drobno pokrojoną paprykę. Dusimy pod przykryciem, dopóki pomidory nie puszczą soku i nie powstanie sos. Doprawimy solą i pieprzem oraz ziołami.

Uwaga! Do sosu można dodać namoczoną wcześniej soję i podać go z makaronem spaghetti, zamiast ziół zaś doprawić sosem sojowym.

5 komentarzy:

  1. Padam przed Tobą na kolana za te wszystkie przepisy, które podbiły moje serce :) Zupa pomidorowa wymiata wszystkie dotychczas goszczące w mojej kuchni ;)

    Witam i pozdrawiam serdecznie :)
    Monika.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję :) A pomidorową kocham miłością bezgraniczną i to się już nie zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będzie jednogarnkowe, jak najpierw ugotujesz makaron, a potem w tym samym garnku przygotujesz resztę xD A przepis świetny, UWIELBIAM MAKARONY <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Słuszna uwaga, acz w tym czasie, jak gotuje się makaron, można już robić sos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ochyda jak idzie cos takiego gotowac

    OdpowiedzUsuń