sobota, 6 października 2012

Domowa pierogarnia (Pierogi orkiszowe z soczewicą)

To nieprawda, że zrobienie pierogów jest pracochłonne. 
To nieprawda, że radzą sobie z nimi tylko doświadczeni kucharze.
Wreszcie: pierogi mogą być świetnym pomysłem na zdrowy, wegetariański obiad. 

Przepisu na idealne ciasto na pierogi szukałam długo i dochodzę do wniosku, że w tym przypadku sprawdza się zasada, że im bardziej prosto, tym lepiej. Niektórzy do ciasta dodaję jajko, inni smalec, można je też barwić na żółto, dodając szczyptę kurkumy lub pokusić się na pierogi w kolorze czerwonym (kilka kropli soku z buraków). Podstawą jednak pozostaje ciepła woda, mąka i sól. 

Jako ciekawostkę dodam, że pierogi z farszem z czerwonej soczewicy smakują prawie tak, jak pierogi z mięsem, różnica w smaku jest minimalna. 




Przepis na pierogi orkiszowe z soczewicą

Ciasto:
ok. 800 g mąki orkiszowej
ok. 500 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
sól

Farsz: 
 500 g namoczonej soczewicy czerwonej
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, majeranek - do smaku

Przygotowanie:
Z mąki i wody zarabiamy ciasto (ja najczęściej wlewam wodę do miski i stopniowo dodaję mąkę, początkowo mieszając łyżkę, potem wyrabiam ciasto ręką), dodajemy olej i sól. Namoczoną przez kilka godzin soczewice gotujemy, aż stanie się miękka. Na oliwie z oliwek smażymy cebulkę, łączymy ją z soczewicą i przyprawami. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek grubości ok. 2-3 mm, szklanką wykrawamy krążki, które napełniamy farszem, zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. 

Pierogi można podawać polane roztopionym masłem lub okraszone cebulką podsmażoną na oliwie z oliwek. 


3 komentarze:

  1. zaczytana2 (Magda)9 stycznia 2013 12:50

    Będę musiała je zrobić....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko ile z tego wyjdzie pierogów lub ile porcji? Graga

      Usuń
    2. Około 20 - zależy od tego, jak duże je zrobisz :)

      Usuń