Zupa pomidorowa jest jedną z tych, które na polskim stole pojawiają się najczęściej.
Tradycyjnie gotuje ją się na wywarze mięsnym, z koncentratu pomidorowego, z makaronem lub ryżem.
Jeśli jednak chcemy, żeby pomidorówka, którą podajemy dzieciom była nie tylko pyszna, lecz także zdrowa, warto nieco zmienić tradycyjny przepis: zrezygnować z mięsa, koncentrat zastąpić świeżymi pomidorami, dodać kaszę jaglaną.
I zaryzykuję stwierdzenie, że w takiej wersji jest o wiele lepsza, niż w tradycyjnej! :)
Przepis na zupę pomidorową z kaszą jaglaną
Składniki:
3/4 l bulionu warzywnego
pół szklanki kaszy jaglanej
2-3 duże pomidory
kilka łyżek jogurtu naturalnego
1 cebula
1 łyżka masła
koperek
sos sojowy
świeże oregano/bazylia
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy z bulionie warzywnym. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Krótko dusimy, miksujemy, dodajemy do buliony z kaszą. Lekko przestudzoną żupę doprawiamy sosem sojowym i jogurtem. Dodajemy koperek i świeże zioła.
Przepis pochodzi z książki Bożeny Żal - Cyran "Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą".
Smacznego!
Dziś zrobiłam ją na obiad i moja 15 miesięczna córeczka zjadła ją z niesamowitym apetytem! Polecam.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam ją na obiad i moja 15 miesięczna córeczka zjadła ją z niesamowitym apetytem! Polecam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie! :)
Usuń