niedziela, 2 września 2012

Pomidorowa... inaczej (Przepis na zupę pomidorową z kaszą jaglaną)

Zupa pomidorowa jest jedną z tych, które na polskim stole pojawiają się najczęściej. 
Tradycyjnie gotuje ją się na wywarze mięsnym, z koncentratu pomidorowego, z makaronem lub ryżem.

Jeśli jednak chcemy, żeby pomidorówka, którą podajemy dzieciom była nie tylko pyszna, lecz także zdrowa, warto nieco zmienić tradycyjny przepis: zrezygnować z mięsa, koncentrat zastąpić świeżymi pomidorami, dodać kaszę jaglaną. 

I zaryzykuję stwierdzenie, że w takiej wersji jest o wiele lepsza, niż w tradycyjnej! :)

Przepis na zupę pomidorową z kaszą jaglaną

Składniki:

3/4 l bulionu warzywnego
pół szklanki kaszy jaglanej
2-3 duże pomidory
kilka łyżek jogurtu naturalnego
1 cebula
1 łyżka masła
koperek
sos sojowy 
świeże oregano/bazylia

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy z bulionie warzywnym. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Krótko dusimy, miksujemy, dodajemy do buliony z kaszą. Lekko przestudzoną żupę doprawiamy sosem sojowym i jogurtem. Dodajemy koperek i świeże zioła.


Przepis pochodzi z książki Bożeny Żal - Cyran "Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą".

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dziś zrobiłam ją na obiad i moja 15 miesięczna córeczka zjadła ją z niesamowitym apetytem! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobiłam ją na obiad i moja 15 miesięczna córeczka zjadła ją z niesamowitym apetytem! Polecam.

    OdpowiedzUsuń