Wrzesień.
Zaczęła się szkoła i niejedna mama stanęła przed dylematem, co zapakować swojemu uczniowi na drugie śniadanie.
Dietetycy zgodnie podkreślają, że nie powinien to być wybór przypadkowy, ciastka czy chipsy kupione w szkolnym sklepiku nie są dobrym rozwiązaniem. Podobnie jak wszelkiego rodzaju drożdżówki, pączki czy mini - pizze, które właściwie nie mają wartości odżywczych, za to łatwo jest po nich przytyć.
Alternatywa? Pyszne i zdrowe babeczki owsiane! Smakują świetnie, ich bazę stanowią otręby owsiane, są słodkie, mimo iż cukru w nich niewiele. Spokojnie można je przygotować dzień wcześniej, aby rano zapakować do tornistra ucznia. Założę się, że nie wrócą z powrotem do domu nietknięte :)
Przepis na muffinki owsiane
Składniki suche:
1 czubata łyżka płatków owsianych
5 łyżek otrąb owsianych
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki pokrojonych daktyli
Składniki mokre:
2 jajka
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
szklanka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Osobno mieszamy suche i mokre składniki, następnie łączymy je ze sobą. Nakładamy do foremek, napełniamy do 3/4 wysokości, pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwaga! Masło dodawane do jogurtu nie może być gorące!
Przepis jest nieco zmodyfikowaną wersją przepisu zamieszczonego w piśmie Moje gotowanie, nr 9/2012.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz