niedziela, 16 września 2012

Pizza? A czemu nie? (Przepis na pizzę na pełnoziarnistym spodzie)

Tak jak nie znam dzieci, które nie lubiłyby naleśników, tam trudno mi wyobrazić sobie, że istnieje dziecko, które nie lubiłoby pizzy. 

Wbrew pozorom, pizza wcale nie musi być kaloryczna i niezdrowa. Sekretem jest ciasto przygotowane z pełnoziarnistej mąki i dodatki. Nie używamy salami i boczku. Rezygnujemy z tłustego sera, który w pizzeriach na ogół nie jest najwyższej jakości. Nie polewamy pizzy sosem, który ja osobiście najdłużej czuję w żołądku.

Co w zamian? Pomidorki zerwane na działce, rukola, ser mozzarella, oliwki i oliwa czosnkowa, którą można zrobić samodzielnie.

Przygotowanie pizzy jest także świetną okazją do wspólnego gotowania: już maluchy mogą porozkładać składniki na spodzie, nieco starszym dzieciom zaś sprawi frajdę rozciąganie ciasta na blasze.

A zatem... smacznego i bawcie się dobrze! :)



Przepis na pizzę na pełnoziarnistym spodzie "po grecku"

Składniki na ciasto:

250 g pełnoziarnistej mąki (można użyć pół na pół z żytnią)
15 g drożdży
150 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka oliwy z oliwek

Dodatki do pizzy:

kula mozzarelli
rukola
oliwki bez pestek
koncentrat pomidorowy
pomidorki koktajlowe

Oliwa czosnkowa:

1/2 szklanki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie: 

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy 3 łyżki mąki - zaczyn powinien  mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wyrobieniu, odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. 
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki i wody, sól oraz oliwę z oliwek, wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby można dosypać mąki. Gotowe ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. godzinę. Po tym czasie wykładamy je na blachę, smarujemy koncentratem pomidorowym, rozkładamy dodatki. 
Przed włożeniem pizzy do piekarnika, rozgrzewamy go do 250 stopni, po czym zmniejszamy do ok. 200 stopni. Pizze pieczemy ok. 15 minut.

Oliwa czosnkowa: do oliwy z oliwek dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, przelewamy do słoika i odstawiamy na 24 godziny. Oliwa świetnie sprawdza się jako dodatek do pizzy i sałatek.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam pełnoziarniste pokarmy. Nie miałam jeszcze okazji jest pełnoziarnistego ciasta do pizzy, ale na pewno musi być pyszne. Do tego taki minimalizm składników jest moją ulubioną pizzą. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń