niedziela, 9 września 2012

Pożywne i pyszne śniadanie z amarantusem!

Do książek Bożeny Żak - Cyran mam szczególny sentyment, gdyż były to pierwsze książki o zdrowym, naturalnym odżywianiu, jakie sobie kupiłam. Wszystkim rodzicom szczególnie polecam Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą - to prawdziwe kompendium wiedzy o tym, jak przygotowywać pełnowartościowe posiłki dla maluchów i przedszkolaków. 

Autorka proponuje kuchnię opartą na świeżych warzywach, zbożach, owocach i ziołach, bez mięsa, mieszanek z proszku czy "gotowców" w słoiczkach. Podaje wiele sposobów na to, jak zapobiegać dziecięcym chorobom, alergiom, jak naturalnie leczyć. 

Książkę naprawdę polecam: korzystam z niej od dawna i pozostaje jedną z moich ulubionych. A że ostatnio pisałam o drugim śniadaniu, dziś przedstawiam propozycje na pożywne, energetyczne śniadanie, które możemy zaserwować dziecku (i sobie!) przed wyjście do szkoły/pracy. Podane proporcje spokojnie wystarczą dla dwóch osób.



Przepis na pożywne śniadanie z amarantusem

Składniki:

2 łyżki nasion amarantusa
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 jabłko
szczypta cynamonu
1 łyżka masła
1 marchew
1/2 szklanki rodzynek (namoczonych)
ziarna słonecznika
miód do smaku

Gotujemy szklankę wody, dodajemy nasiona amarantusa, masło, cynamon, kaszę jaglaną i szczyptę soli - pozostawiamy na ogniu przez kilkanaście minut, aż kasza jaglana będzie miękka. W razie potrzeby, możemy dolać wody. Do kaszy dokładamy startą na małych oczkach marchew i jabłko, dosypujemy rodzynki oraz słonecznik. Dosładzamy miodem.



PS Ten czarny płyn w kubeczku to kawa zbożowa, gotowana z imbirem, kardamonem, goździkami i cynamonem. Można dodać do niej mleko sojowe, ale wtedy nie jest aż tak aromantyczna!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz