Kilka dni temu pisałam o śniadaniu, jakie można przygotować według przepisu Bożeny Żak - Cyran (KLIK). Przepis, którym chcę się podzielić dzisiaj, pochodzi również z książki tej autorki, tym razem jest z Odnowy na talerzu.
Zupę brokułową uwielbiam i zawsze gotuję ją według poniższej receptury, nie oznacza to jednak, że zawsze jest taka sama. Zupę można doprawić świeżymi ziołami (bazylia, oregano, tymianek), gałką muszkatołową lub po prostu solą i pieprzem. Często zabielam ją jogurtem naturalnym, podaję z jajkiem, brązowym ryżem lub makaronem. A propos makaronu. Dodając mniej wody, uzyskamy wyśmienity sos, który także powinien znaleźć swoich zwolenników wśród najmłodszych.
Przepis na zupę-krem z brokułów
Składniki:
1 średni brokuł
2-3 szklanki bulionu warzywnego
mieszanka posiekanych ziół (pietruszka, oregano, bazylia, tymianek, szczypiorek)
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
kubeczek naturalnego jogurtu
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło i podsmażamy drobną pokrojoną cebulę i czosnek. Wlewamy wywar jarzynowy i zagotowujemy. Dodajemy podzielone na różyczki brokuły, gotujemy, aż zmiękną. Zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojone zioła. Gdy zupa przestygnie, miksujemy ją na gładką masę. Doprawimy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zabielamy jogurtem.
Dziękuję za sprawdzony przepis. Dziś ugotowałam i wyszła wspaniale. A z tymi pestkami była wyśmienita. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń