Są pyszne, odpowiednio wilgotne, niezbyt słodkie, a przy tym zdrowe.
Polecam! :)
Przepis na muffinki z ciecierzycy
Składniki:
ok.150 g ugotowanej ciecierzycy
ok. 50 g zmiażdżonych w moździerzu płatków owsianych
4 łyżki otrębów
2 jajka
1/2 szklanki mleka roślinnego
1/2 łyżeczki sody
syrop z agawy - wedle uznania (ja dałam ok. 2 dużych łyżek)
dżem żurawinowy
Przygotowanie:
W misce mieszamy ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę, płatki owsiane, otręby, sodę, syrop z agawy. Miksujemy na gładką masę z mlekiem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy. Do foremek nakładamy łyżkę masy, łyżeczkę dżemu i znów łyżeczkę masy. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz