wtorek, 26 marca 2013

Coś dobrego na kolację (Przepis na pieczarki faszerowane orzechami włoskimi)

Nadziewane pieczarki to potrawa, którą ostatnimi czasy się zajadam, zmieniając tylko rodzaj nadzienia. Świeżych warzyw brak, więc ratuję się nimi, gdy nachodzi mnie ochota na coś ciepłego na kolację.

W ich przygotowanie z powodzeniem można zaangażować maluchy: sama pamiętam, jak będąc dzieckiem, pomagałam mamie odrywać nóżki pieczarek, w później kroiłam je w drobną kostkę.

Przepis na pieczarki faszerowane orzechami włoskimi

Składniki:

ok. 10 dużych pieczarek
1 średnia cebula
garść orzechów włoskich
ser zółty - kilka plastrów
bułka tarta razowa
1 jajko
sól, pieprz

Przygotowanie:

W pieczarkach oddzielamy nóżki od kapeluszy. Nóżki i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone orzechy. Kapelusze panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy przez chwilę na patelni, następnie napełniamy je farszem, przykrywamy plastrem sera i smażymy przez kolejną chwilę. Posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz