Nadziewane pieczarki to potrawa, którą ostatnimi czasy się zajadam, zmieniając tylko rodzaj nadzienia. Świeżych warzyw brak, więc ratuję się nimi, gdy nachodzi mnie ochota na coś ciepłego na kolację.
W ich przygotowanie z powodzeniem można zaangażować maluchy: sama pamiętam, jak będąc dzieckiem, pomagałam mamie odrywać nóżki pieczarek, w później kroiłam je w drobną kostkę.
Przepis na pieczarki faszerowane orzechami włoskimi
Składniki:
ok. 10 dużych pieczarek
1 średnia cebula
garść orzechów włoskich
ser zółty - kilka plastrów
bułka tarta razowa
1 jajko
sól, pieprz
Przygotowanie:
W pieczarkach oddzielamy nóżki od kapeluszy. Nóżki i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone orzechy. Kapelusze panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy przez chwilę na patelni, następnie napełniamy je farszem, przykrywamy plastrem sera i smażymy przez kolejną chwilę. Posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz