Uwielbiam rukolę! Najczęściej układam ją na pizzy, część zjadam w kanapkach... jednak zawsze zostaje mi co najmniej pół pojemnika tych zielonych listków, z którymi nie bardzo wiem, co zrobić.
Ostatnio więc wpadłam na pomysł, żeby dodać je do zupy - i wyszło pysznie! Myślę, że warto przygotować taką zupę dla dziecka, które pod "normalną" postacią nie chce jej jeść. Rukola zawiera bowiem mnóstwo witaminy C. A poza tym szkoda, żeby się marnowała :)
Przepis na zupę - krem z rukoli i ziemniaków
Składniki:
650 g ziemniaków
ok. 130 g rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę - dusimy, aż cebula zmięknie. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy, podsmażamy przez ok. 5 minut, często mieszając. Dodajemy czosnek i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy rukolę. Całość studzimy i miksujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz