Kotleciki z warzyw - obiadowa klasyka na wielu stołach :)
Właściwie nie znam osób, które by ich nie lubiły, mają swoich zwolenników zarówno wśród wegetarian, jak i mięsożerców, lubią je dorośli, smakuję dzieciom.
Ich największy plus? Praktycznie nieskończona ilość kombinacji: to, jakie warzywa ze sobą połączymy i jak je doprawimy, zależy tylko od naszej inwencji. Zimne można rozgnieść widelcem i posmarować niby chleb. Pokrojone w kostkę mogą posłużyć jako "wkład" do wszelkich zup - kremów. Ważne jest również to... że nie mogą się nie udać! :)
Przepis na kotleciki z soczewicy i selera (na ok. 12 sztuk)
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
ok. 300 g selera
1 marchewka
1 cebula
3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
sól, pieprz
Przygotowanie:
Płatki zalewamy wrzątkiem (do poziomu płatków) i odstawiamy. Pokrojonego selera i marchew gotujemy, aż zmiękną, a następnie rozgniatamy widelcem na w miarę gładką masę. Do ostudzonych warzyw dodajemy ugotowaną wcześniej soczewicę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz płatki. Wymieszać i dodać otręby: jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać ich nieco więcej. Doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Ale pysznie wyglądają. Na pewno je zrobie bo kocham soczewice a w moim otoczeniu (rodzina, koleżanki)jest praktycznie nieznana i znam mało przepisów :(
OdpowiedzUsuńP.S. Zdrowia życzę i kiedy będzie jakiś wpis na blogu książkowym?