czwartek, 31 stycznia 2013

Podpatrzone! :) (Przepis na ziemniaczane wafelki)

Takie przepisy lubię najbardziej: podpatrzone u kogoś! :)
Co tym razem mi zasmakowało? Ano zwykłe, ugotowane ziemniaczki z orzechami, doprawione solą i majerankiem, zawinięte w wafelek i usmażone jak tradycyjne kotlety. Pycha! Duzi i mali zajadali się nimi z takim samym entuzjazmem :)

Przepis na ziemniaczane wafelki

Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków
1/2 szklanki orzechów włoskich
wafle andruty
majeranek
bułka tarta, jajko (do panierowania)
sól
olej

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, do uzyskanej masy dodajemy pokruszone orzechy włoskie, doprawiamy majerankiem i solą.
Gorącą masą smarujemy andruty na całej powierzchni, z pominięciem 1 cm wzdłuż dłuższego boku - z tej strony zaczynamy zwijać. 

Odstawiamy na ok. 15 minut, aż wafle pod wpływem ciepłej masy zmiękną i nie będą się kruszyć. Panierujemy w jajku i bułce tartej, pieczemy na złoty kolor.

UWAGA! Aby andruty zmiękły i dały się zawinąć, masa ziemniaczana musi być gorąca!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz