Dzisiejszy przepis należy do kategorii zasłyszanych już jakiś czas temu... ale zupełnie do mnie nie przemawiających - do teraz!
No bo jak to? Por i cynamonom? Kminek i rodzynki? W tym przepisie na pierwszy rzut oka nic do siebie nie pasuje, smaki zdają się wzajemnie wykluczać... dopóki nie stworzą pysznej i harmonijnej całości na talerzu. To ryżowe "dziwadełko" jest przepyszne! A w dodatku przygotowuje się je w około pół godziny - tyle czasu potrzeba, żeby ugotował się ryż. Dla zbieganych mam opcja wprost wymarzona.
Polecam!
Przepis na ryż smażony z porem i rodzynkami
Składniki:
2/3 szklanki brązowego ryżu
1 czerwona cebula
1 biała część pora
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki pestek dyni
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
olej, sól
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Pora kroimy na talarki, podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy rodzynki, lekko podprażone wcześniej pestki dyni oraz przyprawy: kminek, cynamon i gałkę muszkatołową. Warzywa łączymy z ugotowanym ryżem, smażąc na lekkim ogniu ok. 5 minut.
Ryż się gotuje wg przepisu na opakowaniu, a nie według instrukcji.
OdpowiedzUsuńLogiczne, zmieniłam :)
OdpowiedzUsuń