czwartek, 27 grudnia 2012

Ulubione bułeczki śniadaniowe (Przepis na drożdżówki z cynamonem)

Wszystko wiem.
Że są pracochłonne, a czasu ciągle za mało.
Że przecież takie zwykłe drożdżówki z cynamonem to można kupić w sklepie i po sprawie.
I że komu by się chciało...

Wiem również, że odkąd zaczęłam piec te cynamonowe ślimaki, to żadna inna buła nie może się z nimi równać. Są pachnące, mięciutkie i przepyszne. I że jak ktoś już raz ich spróbuje, to pozostanie wierny. 

A zatem... podwijamy rękawy i bierzemy się do rodzinnego pieczenia! Bo chyba nie ma nic piękniejszego niż zapach ciasta unoszący się od rana w domu i satysfakcja, że wspólnie przygotowanych pyszności.

Smacznego!

Przepis na cynamonowe drożdżówki

Składniki

700 g mąki - pół na pół pszennej i orkiszowej
7 g drożdży instant
1 szklanka mleka sojowego
130 g masła
220 g brązowego cukru
3 jajka
szczypta soli
2 duże łyżki cynamonu
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Wlewamy mleko do rondelka i lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 80 g masła i 70 g cukru. 

Drożdże i mąkę mieszamy w misce, stopniowo dolewamy mleko z masłem i cukrem, dodajemy sól, miksujemy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku oraz szczyptę soli. Partiami dodajemy pozostałe 100 g mąki.

Gotowe ciasto przekładamy do miski, opruszamy mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy nabierze objętości, uderzamy w nie pięścią, aby je odpowietrzyć i wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Przykryte ściereczką, odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie: pozostały cukier mieszamy z cynamonem, 50 g masła roztapiamy w rondelku.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 na 40 cm, smarujemy masłem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. 

Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 18 części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.

1 komentarz: