sobota, 22 grudnia 2012

Na świąteczne pierniczki nadszedł czas! (Przepis na świąteczne pierniczki)

Cynamon, imbir, zapach choinki i pierniczków.... Uwielbiam!

Pierniczki piekę w zasadzie tylko raz w roku, właśnie na święta i jest to jeden z tych smaków, na które czekam. Żadne pierniczki alpejskie, kupowane w sklepie, nie mogą równać się z tymi przygotowanymi samodzielnie. 

Polecam! Bo naprawdę nie wyobrażam sobie bez nich świąt :)

Przepis na pierniczki 

500 g mąki
120 g płynnego miodu
120 g miękkiego masła
120 g ciemnego cukru
1 jajko
1 i 1/2 łyżeczki sody
opakowanie przyprawy do piernika plus, dodatkowo, duża łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i miód, ucieramy kolejną chwilę. Wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę do piernika. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wycinamy dowolne kształty, układamy na blasze do pieczenia.

Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. 



Świetne pomysły na to, jak udekorować świąteczne pierniczki, podaje portal Zdrowy Przedszkolak - KLIK. Oto one:

Nie zalecamy stosowania kolorowych, słodkich posypek, dlatego do dekorowania pierniczków polecamy: 

- sezam, słonecznik, amarantus, żurawinę, pestki z dyni, orzechy, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe;
- rozpuszczoną gorzką czekoladę;
- lukier z cukru trzcinowego.

Przepis na kolorowy lukier:

Jedno białko jajka roztrzepane mikserem mieszać z cukrem pudrem (zrobionym z cukru trzcinowego w młynku od kawy) z dodatkiem soku z cytryny. Ucierać razem do jednolitej gęstej masy. Żeby zrobić kolorowy lukier należy dodać odrobinę: 

- soku z buraków (czerwony);
- soku z jagód (niebieski);
- soku z marchewki (pomarańczowy).

Inna wersja: 

4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych;
łyżka cukru trzcinowego;
łyżka wody;
pół łyżki oliwy/oleju;
można też spróbować dodać odrobinę soku z cytryny.

Wszystko dobrze ucierać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz