Kapusta kiszona - mniam! Jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa, zaś jej jedzenie szczególnie zaleca się w okresie zimowym.
W większości domów przygotowuje się w okresie świątecznym tradycyjny bigos, do którego dodawana jest tłusta kiełbasa, mięso, niekiedy boczek... Tradycyjny bigos jest więc "ciężki", tłusty, jesteśmy po nim ociężali.
Wersja, którą proponuję, jest zdecydowanie zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą.
Ja najbardziej lubię kapustę tylko z pieczarkami i grzybami, lecz można dodać do niej także sparzone i obrane ze skórki migdały, namoczone przez noc suszone śliwki czy orzechy włoskie - baza jednak zawsze pozostaje ta sama.
Przepis na wegetariański bigos
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
500 g białej kapusty
300 dag pieczarek
duża garść namoczonych przez noc suszonych grzybów
2-3 cebule
1-2 marchewki
mały przecier pomidorowy
2 łyżki sklarowanego masła
pieprz, sól
tymianek
majeranek
10 ziaren czarnego pieprzu
liść laurowy
kolendra
olej
Przygotowanie:
Płuczemy kiszoną kapustę, białą zaś szatkujemy, zagotowujemy. Łączymy oba rodzaje kapusty, gotujemy, podlewamy wodą. Dorzucamy suszone grzyby oraz startą na grubych oczkach marchew.
Pieczarki i cebulę kroimy, podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty - gotujemy około godziny.
Na koniec kapustę doprawiamy, dodajemy masło oraz przecier pomidorowy. Jeśli kapusta będzie zbyt słodka, można dodać odrobinę sosu sojowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz