sobota, 25 sierpnia 2012

Zupa, którą można jeść bez końca (Przepis na zupę - krem z kalafiora i papryki)

Znacie to?
"Mamo, chce ziupe! Nie ogulkową! Nie pomidolową! Chcę tą i tylko tą!" - i tak przez następne dwa tygodnie.

Dzieci w swoim zamiłowaniu do danej potrawy potrafią być naprawdę bezkompromisowe. 
Znam rodziców, których czteroletnia wówczas córka, przez kilka dni jadła tylko chleb z keczupem. Na śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. No i zawsze wtedy, kiedy zrobiła się głodna. 

Szczerze? Doskonale tę czterolatkę rozumiem. 
Kiedy pierwszy raz ugotowałam zupę z kalafiora i papryki... gotowałam ją co kilka dni przez następny miesiąc i też delektowałam się nią na śniadanie, drugie śniadanie, obiad... i nie miałam dosyć.

Teraz również regularnie zjawia się na moim stole, a przepis podstawowy doczekał się kilkunastu modyfikacji.



Przepis na zupę - krem z kalafiora i papryki

Składniki:
1 główka średniego kalafiora
2 czerwone papryki
1 marchewka
1 pietruszka
łyżka masła
1/2 selera
sól, pieprz
pestki dyni

Przygotowanie:

Podzielonego na różyczki kalafiora, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera gotujemy w ok. 1,5 litra wody.  Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.  Odstawiamy do przestudzenia, po czym miksujemy na gładką masę, dodajemy łyżkę masła.

Dla młodszych dzieci zupa w takiej wersji jest już gotowa.
Dla nieco starszych i dorosłych przygotowany krem doprawiamy solą i pieprzem, dla zaostrzenia smaku można dodać dwa drobno posiekane ząbki czosnku. Zupa świetnie smakuje z pestkami dyni lub słonecznika. Można doprawić ją także tymiankiem, majerankiem lub kminkiem. Dobrze komponuje się z drobno posiekaną zieloną pietruszką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz