Co to jest quinoa?
Łatwo się nabrać i stwierdzić, że to kolejna odmiana zboża - ale tak nie jest. Quinoa to owoc rośliny rosnącej w Boliwii i Peru, po wysuszeniu swoim wyglądem przypomina kaszę jęczmienną. Quinoa występuje też pod nazwą komosa ryżowa.
Quinoa w mojej kuchni gości dość często, bo jest to świetny produkt bazowy do różnego rodzaju sałatek, kotlecików, a nawet wypieków. Jednak to nie jej uniwersalne zastosowanie jest najważniejsze, lecz fakt, iż quinoa stanowi źródło pełnowartościowego białka. Oznacza to, że zawiera wszystkie osiem aminokwasów, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć. A to, że dodatkowo jest źródłem żelaza, cynku, witamin z grupy B oraz błonnika - tym lepiej!
Uwaga! Quinoa nie zawiera glutenu!
Poniższa sałatka była pierwszą potrawą, jaką przygotowałam z quinoa i nadal bardzo ją lubię. Sałatkę można przyrządzić w dwóch wersjach: łagodnej, która powinna smakować dzieciom bardziej, oraz nieco ostrzejszej. Przepis na obie: poniżej :)
Sałatka z quinoa - wersja łagodna
Składniki:
niepełna szklanka quinoa
2 średnie marchewki
1 seler
ok. pół szklanki łuskanego słonecznika
2-3 jabłka
kubeczek jogurtu naturalnego
rodzynki (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Quinoa gotujemy w dwóch szklankach wody, około 15-20 minut. Marchewki i selera obieramy i trzemy na tarce, na największych oczkach. Obrane jabłka kroimy w niedużą kostkę. Przygotowane składniki łączymy z przestudzoną quinoa, dodajemy słonecznik, mieszamy z jogurtem i rodzynkami.
Uwaga: Jeśli sałatka okaże się zbyt sucha, można dodać kilka łyżek oliwy z oliwek.
Sałatka z quinoa - wersja ostrzejsza
2 średnie marchewki
1 seler
ok. pół szklanki łuskanego słonecznika
2-3 ząbki czosnku
ok. pół szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sałatkę przygotowuje się tak, jak w wersji łagodnej, z tą różnicą, że zamiast jogurtu naturalnego dodajemy oliwę z oliwek połączoną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz