niedziela, 12 sierpnia 2012

Czerwony jak... papryka (Przepis na paprykę faszerowaną kaszą kuskus i warzywami)

Uwielbiam zakupy latem.
I wcale nie mam tu na myśli wyprzedaży, nie.
Uwielbiam kupować warzywa, które nigdy wcześniej i nigdy później, nie są tak dobre... i tanie.
Wczoraj na przykład, za dwa bakłażany, cztery papryki, marchewki, pietruszki, cebulę i ziemniaki zapłaciłam... całe 9 złotych.

Gotujmy więc, póki możemy! Zimą nie będzie już tak kolorowo, tak aromatycznie, tak smacznie!

A dziś, kolejny pomysł na szybki obiad. Faszerowana papryka to potrawa, która nie tylko jest pyszna, ale też świetnie wygląda. Samo przygotowanie zajmuje chwilę, a do środka można włożyć wszystko, co tylko fantazja mam podpowie.

Zatem... smacznego! :)


Przepis na paprykę faszerowaną kasza kuskus i warzywami 

Składniki:

150 g kaszki kuskus
4 duże papryki
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 cebula
250 g pieczarek
1 cebula
4 plastry sera żółtego
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszkę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczamy marchew, pietruszkę i pieczarki, po czym ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa, dolewamy pół szklanki wody, dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. W tym czasie z papryki ścianamy górną część, wydrążamy środek. Do miękkich warzywa dodajemy kaszę kuskus, doprawiamy solą i pieprzem (delikatnie można także posolić wnętrze papryki). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut, podlewamy 1/4 szklanki wody. Pod koniec pieczenia na każdą paprykę kładziemy plasterek żółtego sera. 



Inspiracja pochodzi z magazynu kulinarnego Polska gotuje, nr 4(8)/2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz