Szpinak... uwielbiam, chociaż to warzywo nie ma zbyt dobrej opinii wśród dzieci.
Z drugiej jednak strony, znam maluchy, które z apatytem pałaszują "klusecki ze spinackiem" i nie są z tego powodu nieszczęśliwe. Sekret polega chyba na tym, aby przyzwyczajać dziecko do jego smaku jak najwcześniej i traktować je jak każde inne warzywo. A że warto jeść szpinak, o tym przekonywałam już wcześniej (Zobacz: Przepis na sałatkę z ziemniaków i szpinaku)
Makaron ze szpinakiem to kolejna propozycja na zdrowy, błyskawiczny obiad. Ja, oprócz oliwek, dodaję do szpinaku gorgonzolę, ale można ją spokojnie pominąć lub zastąpić innym serem.
Przepis na makaron ze szpinakiem
Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku lub kilka garści świeżego
1 łyżka masła klarowanego
ok. 250 g makaronu
oliwki - czarne lub zielone, według uznania
1 ząbek czosnku
ser gorgonzola - według uznania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy łyżkę masła klarowanego oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone oliwki.
Szpinak przekładamy na makaron, posypujemy serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz