niedziela, 11 listopada 2012

Kasza jaglana w nowej odsłonie (Przepis na kaszę jaglaną z pieczarkami i sosem jogurtowo - sezamowym)

Połączenie kaszy jaglanej, czosnku, cebuli z migdałami, kurkumą i cynamonem w pierwszej chwili wydało mi się dziwne. Co jeszcze dziwniejsze, okazało się, że to połączenie jest po prostu świetne! 

Potrawa ma trudny do zdefiniowania smak. Z jednej strony wydaje się słodkawa, jednocześnie absolutnie nie jest mdła i można wyczuć w niej nieco ostrzejsze nuty, polana sosem nabiera łagodności, a sezam nadaje jej lekko gorzki posmak.

Zdecydowanie warta spróbowania! Ot, żeby zapewnić swoim i dziecka kubkom smakowym nowe doznania :)

Przepis na kaszę jaglaną z pieczarkami i sosem jogurtowo - sezamowym

Składniki:
ok. 100 g kaszy jaglanej
50 g płatków migdałowych
ok. 12 pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz, oliwa

Na sos:
1 kubeczek jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki uprażonych ziaren sezamu
sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni układamy obrane, umyte i wysuszone pieczarki, kapeluszami do dołu. Smażymy na oliwie ok. 10 minut, po czym dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. 

Na drugiej patelni lub w rondelku szklimy na oliwie cebule pokrojoną w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko smażymy, dodajemy migdały, przyprawy i smażymy ok. 2 minut. Dodajemy kaszę jaglaną, dolewamy niewielką ilość wody, doprawiamy, Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.

W tym czasie mieszamy składniki sosu.
Kaszę podajemy z pieczarkami, danie polewamy sosem. 



2 komentarze:

  1. A bez sosu dałoby radę, czy będzie za suche?

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Spokojnie można pominąć sos - danie nie jest suche :)

    OdpowiedzUsuń