środa, 21 listopada 2012

Kotlecik czy pasta? (Przepis na kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu)

Dziś przepis na kolejne danie, które po prostu uwielbiam - nie tylko za walory smakowe.

Był czas, że kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu pojawiały się na moim stole kilka razy w tygodniu - i za każdym razem smakowały inaczej. 

Stałe składniki do kasza, twaróg i jajko, które można dowolnie urozmaicać. Ja robiłam wersję z orzechami, z garam masalą, z czarnuszką, z sezamem, świeżym koperkiem lub szczypiorkiem. Ostatnio jednak najbardziej smakują mi z kminkiem i pieprzem ziołowym, pieczone w piekarniku.

Kotlecików nie trzeba zjadać od razu. Zimne świetnie zastąpią pastę - ze świeżym chlebem są po prostu pyszne!

Przepis na kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu

Składniki:

20 dag twarogu
20 dag kaszy gryczanej
1 jajko
szczypta kminu rzymskiego
pieprz ziołowy
sól

Przygotowanie:

Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i przyprawy. Formujemy kulki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pieczemy, aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni.

Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy łyżkę płatków owsianych.

Uwaga! Kotleciki można także obtoczyć w sezamie i upiec na odrobinie oleju.




3 komentarze:

  1. Zabieram się do robienia kotlecików :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki wyszły wspaniałe , pyszne z sezamem podsmażane na patelni. Gorąco polecam ! Gosia

    OdpowiedzUsuń