Drożdżowe muffinki z rodzynkami to świetny pomysł dla tych, którzy mają ochotę na "coś" słodkiego, lecz niekoniecznie chcą, żeby to "coś" było bardzo słodkie i pracochłonne. Mogą się nimi zajadać już roczne dzieci, a i pewnie rodzice nie przejdą obok nich obojętnie :)
Przepis ma muffinki drożdżowe z rodzynkami
Składniki:
250 g mąki
1 jajko
50 g masła
75 ml mleka sojowego
2 łyżki brązowego cukru
opakowanie cukru waniliowego (niekoniecznie)
30 g drożdży
szczypta soli
100 g rodzynek
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do miseczki, wkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę cukru i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy resztę mleka, jajko, miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto, wsypujemy rodzynki, wyrabiamy ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz