Ciasto, na które przepis prezentuję poniżej, piekłam rok temu na Święta Bożego Narodzenia - i zniknęło ze stołu jako pierwsze.
Ciasta marchewkowe piekę często, na ogół dodając do niego cynamon i przyprawę do piernika. To jest o tyle wyjątkowe, że zawiera suszone śliwki, które nie tylko nadają mu wyjątkowy smak, lecz także sprawiają, że nie jest suche... i smakuje zupełnie inaczej niż ciasta marchewkowe, które zazwyczaj się piecze.
Nie wiem, czy upiekę je na święta w tym roku, gdyż mam w głowie pomysły na kilka kolejnych pyszności... Ale tym, którzy nie próbowali takiego połączenia, szczerze polecam!
Przepis na ciasto marchewkowe z suszonymi śliwkami i bakaliami
Składniki:
2 szklanki startej marchwii
150 g masła
80 g brązowego cukru
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki miodu
2 jajka
2 szklanki mąki razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka suszonych śliwek BIO
opcjonalnie: rodzynki, orzechy ziemne
Przygotowanie:
Śliwki i orzechy drobno kroimy, masło ucieramy z cukrem, cukrem brązowym i miodem. Wbijamy jajka. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon, marchew oraz bakalie. Dokładnie mieszamy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Ciasto upieczone jest wtedy, gdy włożony do niego patyczek jest suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz