środa, 25 lipca 2012

Vegetable power! (Przepis na wegetariańskie leczo)

Wegetariańskie leczo jest kolejną potrawą, którą co roku jadam z takim samym zachwytem, zmieniając jedynie proporcje, w zależności od tego, czy bardziej mam ochotę na fasolkę szparagową, paprykę czy cukinię. 

Leczo można podawać z ciemnym ryżem, makaronem, z chlebem lub bagietką.
Jeśli dodamy więcej wody i mały koncentrat pomidorowy, a część składników zmiksujemy, otrzymamy pyszną i sycącą zupę. Leczo ma jeszcze tę zaletę, że najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy to smaki wszystkich warzyw zdążą połączyć się w aromatyczną całość.

Smacznego!



Składniki (na obiad dla co najmniej pięciu osób):

1 cukinia
2 duże garście fasolki szparagowej
1 duża cebula
1 papryka
2 pomidory
2-3 średnie marchewki
2-3 duże ziemniaki
czerwona słodka papryka do smaku
pół łyżeczki pieprzy cayenne (niekoniecznie)
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
woda

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy fasolkę szparagowa pociętą na ok. 1 cm kawałki, pokrojoną w kostkę cukinię, marchewkę i ziemniaki, paprykę i obrane pomidory. Dolewamy ok. pół szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (ok. 30 minut), doprawiamy papryką, solą i pieprzem.


1 komentarz:

  1. Takie dania właśnie lubię :)Jest siła :D Zapraszam też do sprawdzenia moich przepisów na leczo - http://leczo.net.pl :)

    OdpowiedzUsuń